Видове и качества хидрофобен шперплат

Хидрофобният шперплат има много разновидности, които се определят от различни фактори.

Първият и основен фактор е материалът (дървения материал) от който бива произвеждан съответния шперплат. А именно: бреза, бук, топола или комбиниран дървен материал. В България се предлага предимно шперплат от тополова дървесина.

Друг основен фактор определящ качеството на хидрофобния шперплат е типа фольо (ламинат), с което е покрит листа. В това отношение видовете се делят на шперплат с кафяв и черен филм. При качествения и скъп водоустойчив шперплат, кафевия филм

гарантира по-дълготрайна употреба на шперплата. Моля да обърнете внимание, че в България в момента се предлага и кафяв шперплат с ниско качество. Много некоректни търговци злоупотребяват с незнанието на клиентите си и с тенденцията да се преследва все по-ниска цена и предлагат кафяв хидрофобен шперплат с недобро качество! Спрямо размера на шперплата видовете биват 1220×2440 или 1250×2500 милиметра. Тази разлика не предупределя качество. Китайският шперплат е предимно от първия размер. Вторият споменат размер е по стандарт на европейските производители. Важен фактор обаче е размера на дебелината. Листа може да е 21 , 20 или 18 милиметра , като 21мм лист е изграден от 13 дървесни слоя,  20мм от 12 такива. Това определя и здравината на платната, цената също.Често се дава цена на лист с ДДС, цената на лист 20мм може да ви се стори малко по-ниска, но реално цената на кубик е много по-висока в сравнение 21мм шперплат. По този начин Вие плащате по-висока цена.

Основен фактор определящ качеството на хидрофобния шперплат е лепилото. Най-качествени са феноловите WBP лепила. Много малко вносители предлагат подобни продукти поради по-високата цена. Масово в България се предлага водоустойчив шперплат с MR (Moisture resistant) лепила. Това лепило веднага дава клас 2 на шперплата, макар да се рекламира като първо качество.

Тук е момента да направим разяснение относно качествата на хидрофобен шперплат с дебелина 20 мм, черен филм. Последните 1-2 години на пазара в България се предлага тази по-евтина алтернатива на водоустойчив шперплат 21мм. Качеството може да бъде първо, с лепило WBP.Това почти не се предлага. Второ качество с лепило MR , трето качество , а дори и четвърто за еднократна употреба.

Последен хит: РЕЦИКЛИРАН водоустойчив шперплат. Това е най-ниското възможно качество водоустойчив шперплат. Самата технология е различна. Не се прави от нови фурнирни листове, а от шлайфани използвани парчета, който се съединяват. Отгоре и отдолу се лепят 1-2 слоя нов фурнир и се филмира. На външен вид шперплата е като нов. Вътре е пълно с бетон парчета, камъни и пясък. И въпреки, че е последен хид в ниското качество и тук може да купите по-хубав, жесток боклук също! има 20мм в пале, каквото ви предлагаме НИЕ от МИП ГРУП ЕООД с нашия SUNPLY , но има и 20мм, който в пале е само 15,16,17,18мм.  По темата ще пишем много детайлно по-горе.

www.mipgroup.eu
0896 699 099

www.mipgroup.bg

0896 699 099