Шперплат (видове)

Декоративен шперплат

Слепени фурнирни листове (шперплат) могат да се използват като декоративни елементи. Където е необходимо, също така, могат да се осигурят материали, за достигането на акустичен ефект. Шперплатът може да бъде произвеждан в различни форми и извивки. Той е изключително здрав и издръжлив на натоварване.

Кофражен шперплат

Кофражните плочи са незаменим елемент в строителството. През годините шперплатът се е доказал като най- подходящият материал за изработката на бетонни кофражи.

Качественият хидрофобен шперплат е пригоден за многократна употреба. Платната се въртят над 10 пъти.

Шперплат в производството на превозни средства

Шперплатът е използван в конструирането на МПС в продължение на десетилетия. Установява се като важен материал за този сектор, поради рентабилността си, лесната  обработка и бързото поставяне.

Друго основно предимство на този материал е стабилният му покривен слой, който  придава отлична устойчивост при натоварване и висока якост при огъване.

Специални продукти

При тези продукти се наблюдават големи вариации както в приложението им, така и в размерите им- започвайки от 0,4 мм дебелина занаятчийски шперплат и се достигне до 70 мм „бронирани“ шперплатни плочи.

При нужда от извиване или огъване на някои части, в употреба влизат гъвкавите шперплати.